Blog
Online tudósítás

Szirmai Márton online tudósítása a Sztornó címû film forgatásáról.

Szeptember 3.

Ma késõn keltünk, úgyhogy elmaradt a forgatás, viszont a fõtéren sikerült még nagy nehezen összeállnunk egy stábfotóra. Sajnos én is fáradt voltam, úgyhogy nyitott blendével fotóztam, így mindenkinek beég az arca a képen. Kivéve az enyém! De nekem állítólag anélkül is. Többen úgy hívnak csak, a Falfehér fiú. (Úgyhogy a fotó igazából csak bosszú.)

Szeptember 2.

A forgatás végéhez közeledve utolsó energiatartalékainkkal nehezedünk a feladatokra. Az elsõ kép azt mutatja, hogyan próbáltuk producerünket kiakólbolintani az apátiából, most épp egy félmeztelen testdublõrrel. A másik kép már arról árulkodik, hogy rendezõasszisztensünk módszeres átváltozását vámpírrá Lovasi András milyen szánalommal teli tekintettel nyugtázza. A következo nap már csak a városháza tornyában forgatjuk le Tilo Werner és Lovasi dialógjait.

Szeptember 1.

Még mindig a lakótelepi lakásban forgatunk, ami 140 nm-el kisebb a kelleténél. Minden tiszteletünk Horváth Ádámé, aki a Szomszédokkal több, mint tizenöt évig bírt egy panelben terveket megvalósítani. A helyszûkén kívül még egy sólyom is nehezíti a képalkotást, akit a Magyar Mozgókép Közalapítvány küldött ránk eszünkbe juttatva, hogy repül az idõ.

Augusztus 31.

Anyagi problémák merültek fel a produkció finanszírozásában, így mindenki úgy próbál pénzhez jutni, ahogy nem szégyelli. Kellékesünk és scriptesünk, Ella és Orsi például a stábmalacot feltörve (elsõ kép), rendezõnk, Gyuri pedig Lovasi mûvészurat fedezetként ajánlgatva a bankoknak. Ez a fotó éppenséggel egy internetes auckiósház galériájába készült, ott is lehet a Lovasira licitálni.

Augusztus 30.

Kezd feszültté válni a helyzet. A forgatás finisébe érve apróbb csúszásokkal kell szembenézni, napok óta a szûkös lakótelepi lakás delejes atmoszférája legyezgeti a stábot. Az elsõ képen a film rendezõje gépfegyverrel a kezében lõ kifelé a forgatás helyszinérõl. A másik képen a producer azért fogja a fejét, mert annyi kaját eszik a stáb, hogy beszakadt alatta a beton pingpongasztal. Hogy fogjuk igy lemozogni azt a sok ételt?

Augusztus 29.

El kezdtem elõkésziteni a vidámparkot bemutató rövidfilmet. (A parkról bõvebben lesz egy link.) Este Tóth Ildikó 18. szülinapját ünnepeltük pezsgõvel és tortával. Senki sem rúgott be, hamar el mentünk aludni. (második képen a torta és Ildi)

Augusztus 27-28
.
Forgatási szünnapok. Belenéztem az eddig felvett 12 órányi werk-anyagba, és a legszebb pillanat, mikor neves szinésznõnk, Lázár Kati le józsefattilázza Lovasit, majd Kispál számokat kezd énekelni, szóval ez a szalagrész tele van szalaghibával. Három somlói galuskával enyhitettem bánatomat, remélem kifizeti a gyártás.

Augusztus 26.

Most kivételesen nincs stábcsapó-kép, mert nagyon kicsi helyen forgattunk, és nem fértem be. Javasoltam, hogy a szineszekbõl küldjünk haza néhányat, erre én voltam az elsõ, akit kitettek. De Gergõ fotózott, és elcsipte gépével, amikor forgatási szünetben borral ünneplik, hogy végre nem vagyok ott. (Elsõ kép.) Ma debütált Lovasi mûvészúr lábdublõre (második kép), a szemfülesebbek megfigyelhetik (már amennyiben már kinagyitható a fotó), hogy a láb alatt A tulajdonságok nélküli ember cimû kincs éktelenkedik.


Augusztus 25.

Új szinfolt tûnt fel a panellakás egyhangú szinvilágában, Müllner Dóra újságiró, televiziós fõszerkesztõ és producer. Sajnos, igy, hosszu i betuk nélkül, mert a stáb-laptopról hiányzik néhány karakter (nem úgy a filmbõl!). Dóri, hasonlóan Bojtár B. Endréhez, egyfajta virtuális lényt alakit a filmben, Lovasi András vizionálását. Bár önmagával elégedetlen volt, mi mindannyian úgy éreztük, hogy belopta magát a magyar filmmûvészet relikviái közé.

Egyéb történés is forgott fenn, miszerint Nedeczky Pál, a multifunkcionális stábassszisztens kocsijának lemerült az aksija, továbbá készitettem egy interjút Bojtár B. Endrével a werkfilmhez, amibõl kiderült, hogy neki is vannak filmtervei, méghozzá történelmi mûvet készitene, de az ambiciója hiányzik. Szót ejtettünk Andrej Wajda Pan Tadeusz cimû filmjérõl, melyet itthon ötszázan, Lengyelországban több millióan néztek meg a mozikban. Ezt csak biztatásként emlitettem fel.

Augusztus 24.

Azon morfondirozom, hogy engem még be sem forgatott a rendezõ a filmbe. Remélem erre is hamarosan sor kerül. Az elsõ képen a rendezõ. A második képen Nicole Kidman látható Bojtár B. Endrével, a Magyar Narancs fõszerkesztõjével. Õk Lovasi András visszatérõ látomását játsszák a filmben.

 

Augusztus 23.

Miközben reggel egy ORTT-s pályázat szövegén röhögtünk, melyet elkészült filmek készitésére irtak ki, odakint eleredt az esõ. A külsõ forgatási helyszinünk helyett a gyártás keritett egy belsõt, ami abból a szempontból mindenképpen izgi volt, hogy a szomszéd állandóan kitépte a falból az Elmü által bekötött kábeleinket. A négy éves Huba is a kamerák elé állt végre, õ alakitja Lovasi András egyik gyerekét. Az elsõ képen felhivja a rendezõ figyelmét a tenyerén elhelyezkedõ szakmai siker-vonalra, a második képen pedig a Baranya megyei filmterjesztõ vállalat elnöke játssza el nagyapjának szerepét.

Augusztus 22.

Ma a pécsi fogdában forgattunk. Az egyik õr asztalán felfedeztük a Koncentrációs táborok története cimû könnyed lektûrt. Kemény feladat itt bent õrnek lenni és embernek maradni. Ebédszünetben Pálos tanár úr felhivta a mobilszolgáltatót, hogy bejelentse elvesztett mobilját, ám arról a mobilról, amirõl telfonált elfogyott a pénz, igy csak annyit tudott közölni a kisasszonnyal, hogy a 4-es cellából beszél, és már nincs kimenõje, hivják vissza.
Szép karakteres, árnyékos képek születtek, lánccsörgéssel ünnepeltük az 500-as csapót.


Augusztus 21.

Ma forgattunk a pécsi vidámpark területén, mely ellentétben Sikondafürdõvel, vállaltan idézi a 60-as évek hangulatát. Producerunk szavaival élve, ez a legszomorúbb vidámpark az országban. Filmet fogok róla késziteni, hibátlan és csodaszép.
Pálos György rendezõnk az egyik sárkányon kapott megrázkódtatása miatt elvesztette a telefonját, amit azóta sem sikerült meglelnünk, valószinûleg elmosta az özönviz, vagy csak nem birta az anakronisztikát. Most telefonszámokat gyûjtünk Gyurinak. Aki ismerõse, küldje el neki SMS-ben a sajátját. A száma a régi, a kedve még nem. A sárkányok hallgatnak (második kép.)!

Elõzmények:

korábbi napok...