Blog
Augusztus 19-20.

Forgatási szünnap. Én Orfûre és Komlóra bicikliztem, mig néhányan meglátogatták a milliárdos beruházásból épült sikondai wellness-élményfürdot. Nekik idõutazás volt a 60-as évekbe, nekem fárasztó út a kilátóhoz. Az elsõ képen kellékesünk, Ella örül annak, hogy ha jobb kezét nekitámasztja az izléses keritésnek, nem süllyed el a szép fövenyen. A második képen a producer vezeti le feszültségét, melyet a vizbe csobbanó testek keltenek benne. (Az élménybeszámoló a lap aljáról érhetõ el!)


 

 

 

 

Augusztus 18.


Lovasi András már olyannyira sajátjának érzi a filmet, hogy nem csak a rendezõt instruálja néha, hogy mikor kéne róla közelit és totált venni, hanem saját jóbarátjait csábitja a film apróbb szerepeibe. Igy került Rátgéber László, a többszörös bajnok nõi kosárlabda csapat hires edzõje pincér jelmezbe. (Elsõ kép.) A kávézó tulajdonosa egy táblán elnézést kért a vendégektõl, hogy nyitva van.

 

 

 

 

Augusztus 17.


Megjelent a fák mögül Anger Zsolt, Patricia barátja, mert olvasta tegnap az online-naplót, és féltékeny lett, teljes joggal. (az elso képen õt láthatjuk.) Este a szokásos, kötelezõ kultúrális stábmeetingen vettünk részt, ma a múzeumok közül a Csontváryban voltunk. Holnap tesztet irunk belõle. Nekem a mútkor hét hibám lett, de a reggeli Taj-csi edzésen mindent pozitivra forditottam át. (A taj-csi edzésekrõl bõvebben az augusztus 8-i naplóban.)

 

 

 

 

 

 


Augusztus 16.Kovács Patricia kiszokitve érkezett a forgatásra, azóta õt fotózzuk. Igazából nem is történik semmi más, csak a gépek kattogása hallik. A producer aggódik, a rendezõ elõre vette a Patricia nélküli jeleneteket, a gyártásvezetõ pedig lecserélte a fotómasinákat halkabbakra, hisz eredeti -hangos filmet készitünk, ahol minden kis nesz kárositja a hangmérnök idegrendszerét. Nem jó, ha valaki ennyire fotogén.

 

 

 

Augusztus 15.


Lovasi András kórházba került, mert jobb arcát túl sokat fotóztuk, a képen éppen azt mutatja, melyik a jobb arca. A váratlan esemény miatt összeült a válságstáb, és Tilo Wernert, a Krétakör jeles szinmûvészét kérte fel a fõhõs partneréül, hogy Werner erõs jelenléte feledtesse a nézõvel az indokolatlan helyszinváltást. Egyébként fõszereplõnk jól van, szõke nõs vicceket mesél a stábnak, néha dalra fakad. (Most már jobban odafigyelünk, ezért is fotóztuk Wernert baloldalról.)

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 13-14.

Forgatási szünnapok. Pécs akkor is szép, ha nem érezzzük benne magunkat fontosabbnak mint kéne.

Augusztus 11.

Megérkezett a városba Dózsa Erzsébet, aki fõhõsünk partnere lesz az Adóhivatalban. Erzsi öt órás buszozás után ért be a forgatásra, mert Szentes ilyen messze van Pécstõl az egyetlen létezõ buszjárattal megtéve.

Este a szokásos fakultatív késõ esti szocializáló vacsorán elõkerültek végre a katona kalandok, mert mind a producer, mind a rendezõ és a foszereplõ komoly militarista múlttal rendelkezik. Pálos György és Czabán György csúnyán összevesztek azon, hogy atomvillanás esetén lábbal vagy fejjel kell a villanás felé hasravágódni. Mondjuk a Pálos hivatalosan is atomcsapás figyelõ volt és utász, úgyhogy neki kell hinni, és fejjel kell, de bukósisakban.

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus 10.


Ma kerültek sorra az autóvezetõs jelenetek (elsõ kép), mely során fõszereplõnk egy mozgó traileren álló autóban ülve mondta el monológját. A harmadik felvétel után az operatõri csapat javaslatára kitakartuk a kilométerórát, mert nem értené a nézõ, mit szimbolizál a gyorsan elsuhanó táj és a nullás tempó a mûszerfalon. Ezzel a filmesztétákat is megkíméltük az összefüggések keresésétõl.

Este Stella Szabolcs oscar-dijas mikrofonosunk (Gladiátor- hangcsapat) szülinapja után megtekintettük magunkat a TV2 sztármagazinjában, melybõl kiderült, hogy Lovasi András "zenész-színész-szövegíró mentes a sztárallûröktõl, mert nem iszik és nem drogozik".

 

 

 

 

Augusztus 9.


Stáborvosunknak, Dr. Buglya Sándornak köszönhetõen az összes stábtag kötelezõ napi egészségügyi szûrésen vesz részt, melynek keretében Sándor megbizonyosdik affelõl, hogy mindenkinek helyén van -e a szive. Az alábbi képen a film fõszereplõjének szivét, és a rendezõ elmeállapotát vizsgálja.

 

 

 

 

Augusztus 8.


Fáradt izmainkat és lelkünket a felvételvezetõ Pamach, két danos taj-csi mester ma is a szokásos spirituális átmozgató edzésen vette kezelésbe. A stáb klerikális szakértõje a dóm elotti teret választotta helyszinül, mert a dóm mal (szlávul otthon) a pravoszláv és a keresztény miszticizmust belopva ismerkedhetünk a taj-csi távol keleti eszmerendszerével. A filmszakmában gyakori mozdulatokra adaptált tornával hihetetlen energiaáramlás indul be a stábban. Volt, hogy az áramot sem kellett kivezetni a helyszinre. (ld. elsõ kép)

Este Zsófinak, a rendezõ asszisztensnek valószinûleg az edzésnek köszönhetõen nem szeget kedvét, hogy a szigorú biztonsági intézkedések miatt közel ötven lakatot kellett leválasztania szállásunk bejárati kapujáról. (ld. második kép)

 

 

 

 

Augusztus 7.


Ábris, a kameramann szülinapjának örömére ma a statisztákra biztuk a jelenetek felvételét. (Zöldben az ünnepelt.) Mikor a rendezõ a helyszinre látogatott, látta, hogy Lovasi mûvész úr elaludt a jelenetben, ezért az összes statisztát kiparancsolta a terembõl. (A második kép a kiparancsolásról készült.)

 

 

 

Augusztus 6.

Forgatási szünnap volt a kevés tiszta ruha és a munka törvénykönyvének nyomására. A fotós is pihent.

 

Augusztus 5.


Csilla, a gyártásvezetõ tegnap mindenképpen szeretett volna egy diszpót kapni. (A napi diszpón vannak az aznapra tervezett jelenetek és egyéb információk a stábnak). A panzió éttermének pincére viszont disznónak értette a kifejezést, igy a képen látható malac (napi disznó) mostantól a stáb szerves részét képezi. (Hogy melyik szerve fogy el elõször, még nem tudjuk.)
Minden nap 12 órát forgatunk, nem csoda hát, hogy megtörtént az elsõ tragédia. A tanáriban véletlenül levertük az órát az asztalról, és kiestek belole a mutatók meg ami még benne volt. Buglya Sándor, a stáborvosunk azonban, ahogy a képen is látszik, meggyógyította az ördögi szerkezetet, úgyhogy ma nyertünk egy órát.

 

 

 

 

Augusztus 4.


Elkezdett szakadni az esõ, a széltol nem lehetett forgatni az utcán. Ez napi több millió forint veszteséget jelent egy stábnak, akinek külsõben kell forgatnia. Szerencsére ma csak belsõ jelenetek voltak, igy egy csomó veszteséget spóroltunk meg. Hatvan statiszta nézte kéjesen, ahogy Lovasi Andrást bilincsben vezetik el az iskolából. Azt hitték, ez is a forgatás része. (A fõszereplõt Kesu, a helyi televiziók országos egyesületének elnöke tartóztatja le.)

 

 

 

 

Augusztus 3.


Befutott néhány sztár (nem a világon, csak a szállóba), Hollósi Frigyes, (aki kutyája révén lett ismert) rég nem látott barátként köszöntötte a KVB szûk stábját. (Andorról többet a Ki kicsoda rovatban lehet olvasni.) Megjelentünk a Metróban és a Dunántúli Naplóban. A képen Lovasi mûvészúr saját nyilatkozatát értelmezi.

 

 

 

 

Augusztus 2.


Ma nyilt napot tartottunk a sajtónak. Úgy tettünk, mintha forgatnánk. A fenti képen a rendezõ dublõre ad interjút az MTV riporterének, alább Lovasi András kaszkadõre nyilatkozik, a fénydublõrökkel a háttérben.

 

 

 

 

Augusztus1.


Egy pécsi gimnázium épületében forgatunk egész héten. A helyszínt a stábpszichológus ajánlására választottuk ki, aki szerint fontos, hogy eleinte olyan környezetben dolgozzunk, amely visszaidézi számunkra a biztonságnak, a felelõsségtudat hiányának és az elsõ szerelemnek a korszakát. A HR részleg naponta ellenõrzõkben dícséri meg munkánkat. Ezt gyakran Pálos György rendezõ is megteszi, de õ csak azért dícsér, mert ki van szolgáltatva a stábnak.

 

 

 

Sikondafürdõi élmények